Wpływ diety niskotłuszczowej na zachorowalność na aktynową stłuczenie ad 5

Pacjent, u którego w przeszłości występowało rogowacenie słoneczne, ale nie wystąpiły inne czynniki ryzyka, miał szacunkowo 51 procent szans, z względnym ryzykiem wynoszącym 4,3 w porównaniu z pacjentem bez takiej historii, a 65-letni pacjent bez żadnych dodatkowych czynników ryzyka szacunkowa szansa na 66 procent, przy względnym ryzyku 5,6 w porównaniu z 40-letnim pacjentem. Gdy wszystkie trzy czynniki ryzyka były obecne (tj. Zwykła dieta, historia rogowacenia słonecznego i wiek 65 lat lub więcej) szacowane ryzyko wystąpienia jednego lub więcej rogowacenia słonecznego wyniosło 99% (ryzyko względne, 8,4). Należy podkreślić, że założenie kursu procentowego modelu regresji zostało zatwierdzone dla naszych danych (P = 0,52). Dyskusja
Badania epidemiologiczne wskazują, że wiele nowotworów u ludzi wynika w dużej mierze z czynników związanych ze stylem życia24. Wśród czynników związanych z rakiem spożycie tłuszczu w diecie jest wysokie25. Tłuszcze żywieniowe są szczególnie związane z rakiem piersi, prostaty, jajnika i okrężnicy26. W odniesieniu do raka skóry w jednym badaniu kontrolnym nie stwierdzono związku z tłuszczem spożywczym27. Badania epidemiologiczne dotyczące diety i raka są jednak obarczone problemami metodologicznymi, które prowadzą do niejednoznacznych wniosków28. Wiele z tych problemów jest omijanych w próbach interwencji dietetycznych, które są zaprojektowane w celu dostarczenia dowodów na to, czy zmniejszenie spożycia tłuszczu w diecie wpływa na występowanie choroby29.
Nasze badanie interwencji dietetycznych wyraźnie wskazuje, że duży spadek kalorii spożywanych w postaci tłuszczu zmniejsza częstość występowania rogowacenia słonecznego. Badania na zwierzętach wykazują, że ograniczenie kaloryczne hamuje rozwój i wzrost niektórych guzów, co prowadzi do sugestii, że skutki diety wysokotłuszczowej są związane ze zwiększonym spożyciem kalorii30. Ocena tych badań potwierdza hipotezę, że przynajmniej w przypadku rozwoju guzów gruczołu sutkowego występuje specyficzny efekt wzmacniający tłuszcz w diecie oraz ogólny efekt kalorii31. W analizie danych międzynarodowych Hursting i wsp.32 donieśli, że związki między całkowitym spożyciem tłuszczu a częstością występowania raka sutka, okrężnicy i prostaty wydają się być niezależne od całkowitego spożycia kalorii lub stosunku wielonienasyconego tłuszczu do nasyconego tłuszczu. Ogólnie uważa się, że wpływ kalorii jest w znacznym stopniu ograniczony do inicjacji nowotworu, 33 natomiast tłuszcz wywiera główny wpływ na pobudzanie i wzrost guza. Z pewnością wpływ na częstość występowania rogowacenia słonecznego wydaje się być związany głównie z redukcją spożycia tłuszczu i niezależnością od spożycia kalorii. W grupie interwencji dietetycznych kalorie z tłuszczu zostały zastąpione kaloriami z innych źródeł, aby zapobiec zmniejszeniu masy ciała. Nie był również typem tłuszczu spożywanego jako przyczyna, ponieważ stosunek wielonienasyconego tłuszczu do nasyconego tłuszczu wynosił średnio 0,66 w grupie kontrolnej i 0,67 w grupie przyjmującej dietę w ciągu dwóch lat.
W przypadku 76 pacjentów, którzy ukończyli badanie, średnia liczba nowych nowotworów skóry (rak podstawnokomórkowy i rak płaskonabłonkowy) wynosił 0,54 na pacjenta w grupie kontrolnej i 0,36 na pacjenta w grupie żywieniowej-interwencyjnej
[hasła pokrewne: wladeczek12 instagram, cezas białystok, apo napro opinie ]

Powiązane tematy z artykułem: apo napro opinie cezas białystok wladeczek12 instagram